Volg ons op Pinterest Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter
Registreren     |  

Yvonne Deinert

Op 25 februari 1965 begon in Amsterdam het leven van Yvonne Deinert. Daarna woonde zij op verschillende plekken in Nederland, en op papier zelfs in Zwitserland. Een vriendje en opleidingswens hielden haar echter binnen de landsgrenzen.


Tijdens de lagere en middelbare school las Yvonne vaak en veel, maar haar studietijd was het begin van een periode waarin dit stopte. Na het verplichte lezen voor haar eindexamen was de aantrekkingskracht van boeken tot nul gereduceerd. Bovendien waren andere dingen tijdens dat studentenleven veel interessanter. Hoewel het tegenwoordig soms lastig is om leestijd bij elkaar te sprokkelen, is de lol van het lezen weer helemaal terug. Yvonne vindt het heerlijk om te verdwijnen in de hoofden van de personages van een boek. Dit zie je ook terug in haar verhalen.


Dat Yvonne schrijfster zou worden heeft nooit erg voor de hand gelegen. Meer dan de verplichte opstellen schreef ze niet. Tijdens haar werk moest Yvonne wel veel schrijven. Zij hoorde vaak dat haar beleidsnotities, in tegenstelling tot vele andere, zo lekker te lezen waren, maar nog viel het kwartje niet. Dat gebeurde pas toen zij rond 2000 iemand sprak die een cursus verhalen schrijven had gevolgd. Die avond ging ze meteen op zoek en vond zo’n cursus bij de Vrije Academie in Delft, niet ver van haar woonplaats. Sindsdien heeft ze daar diverse cursussen gevolgd en neemt ze al jaren deel aan een schrijfgroep. De cursus Kinderverhalen werd afgesloten met het samenstellen van de bundel Griekels en Gruikels, met daarin een kort verhaal en een paar gedichtjes van Yvonne. Dat was het moment dat ze dacht: dit wil ik nog een keer.


Inmiddels is het schrijven niet meer weg te denken uit het leven van Yvonne. Naast de tijd voor haar man, twee kinderen, vriendinnen en vrienden, haar baan als adviseur in de gezondheidszorg, en als het even kan nog wat sporten en lezen, kruipt zij graag achter de laptop voor het schrijven van verhalen voor kinderen, jeugd en een enkele keer voor volwassenen. 


In mei 2014 debuteerde Yvonne bij LetterRijn met haar eerste Young Adult, Het midden van nergens. In november 2016 kwam de opvolger Rauw uit.

Het Leesbureau plaatste Het midden van nergens op een alternatieve lijst voor de Jonge Jury voor VMBO'ers en Superboek bracht het uit als luisterboek.

Ondertussen schrijft zij vrolijk door aan haar volgende manuscript.


Biblografie Yvonne Deinert:
Het midden van nergens (2014) - LetterRijn
Rauw (2016) - LetterRijn

Bloemlezingen:
Griekels en Gruikels (2002)
Ik feliciteer je (2012)


                                                            Over het midden van nergens

Kom dansen.’ Donja trekt me weg van Ard.
We dansen een paar lange nummers achter elkaar door en zingen mee, alsof wij op het podium staan. Langzaam voel ik me meer relaxed, al blijven de ogen van Beer en Ard prikken. Ik probeer er niet op te letten en draai mijn rug naar hen toe. Liefst verdwijn ik verder in de menigte, maar Donja wil hier blijven. Zeker Beer in de gaten houden.
‘Hij kijkt naar je,’ overschreeuwt Donja de muziek.
‘Pech.’
‘Hij vindt je leuk.’
Ik haal mijn schouders op. ‘Veel te oud.’
‘Welnee, hij is twintig of zo. Net als Beer. Vijf jaar verschil. Kan best.’
‘Mijn moeder ziet me aankomen.’
‘Het gaat toch niet om haar.’
Ik bijt bijna mijn tong af en laat me meevoeren op de muziek. Typisch een Donja-opmerking.


Tijdens een middag shoppen ontdekt Pasca in een oud winkeltje een amulet. De amulet leidt tot de ontmoeting met de oude vrouw Geertje, die een groot deel van haar leven een geheim met zich heeft meegedragen en daar tot op de dag van vandaag last van heeft.


Terwijl Pasca op zoek gaat naar haar eigen identiteit raakt ze verwikkeld in spannende situaties. Zo wordt ze hevig verliefd op een wel heel foute jongen, ontstaat er ruzie met haar hartsvriendin en ontdekt ze na een emotioneel gesprek met Geertje dat je in je leven heel wat keuzes maakt. Keuzes die soms slecht uit kunnen pakken.

 


Copyright © 2018 Uitgeverij LetterRijn