Volg ons op Pinterest Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter
Registreren     |  

Verhalenwedstrijden


De verhalenwedstrijden.

De eerste keer dat Theo van Rijn – in mei 2012 een van de oprichters van uitgeverij LetterRijn - een verhalenwedstrijd organiseerde, was in 2009. Hij plaatste een oproep op Hyves om verhalen in te sturen die uit het leven gegrepen waren. Mooie verhalen die voor het oprapen lijken te liggen. Uit ruim 50 inzendingen  die op deze oproep werden ingezonden zijn er uiteindelijk 25 gepubliceerd in de bundel Verhalen van de straat.

Na het succes van deze bundel was het niet meer dan logisch dat de verhalenwedstrijd een vervolg kreeg. De basis bleef hetzelfde: één thema en een verhaal van ongeveer 1500 woorden, maar deze keer moesten het bovenal spannende verhalen zijn. In de bundel Adrenaline, die in het najaar van 2010 verscheen, staan 16 verhalen met een vaak verrassende ontknoping.

In 2011 verscheen 30 openbaringen. Het thema was die keer 'Geheimen' en ook nu bleken de in de bundel opgenomen verhalen meer dan de moeite waard. Het Keerpunt verscheen in 2012 en telt 51 verhalen van 51 auteurs. In deze bundel staan verhalen die een al dan niet fictief keerpunt in het leven van de schrijver beschrijven. Soms zijn de vertellingen ontroerend en een andere keer zijn ze ronduit hilarisch.

In 2013 was het de beurt aan In de voetsporen van de meester, een bundel met 30 verhalen in de traditie van Roald Dahl's Tales of the unexpected. Voor het eerst werden er ook verhalen van Vlaamse auteurs gepubliceerd en daarmee kreeg de wedstrijd een bescheiden internationaal karakter.
Insomnia - spannende verhalen tegen het slapengaan kwam uit in november 2014 en bevat 30 verhalen geschreven in de donkere traditie van Edgar Allan Poe.
In november 2015 verscheen de verhalenbundel Schaduwkant met 24 verhalen van Nederlandse en Vlaamse auteurs. Deze verhalen zijn gebaseerd op het idee achter de televisieserie Criminal Minds en de opdracht was om een verhaal vanuit het perspectief van de verknipte dader te vertellen.
2016 leverde de fraaie bundel Nordic Noir op. Hierin staan 25 verhalen van Vlaamse en Nederlandse auteurs. Ze zijn geschreven in de traditie van de Scandinavische thrillers met ruime aandacht voor de couleur locale en de karakters van de belangrijkste personages in het verhaal. Nordic Noir werd in opdracht van de Koninklijke Bibliotheek ook als luisterboek uitgebracht.
Verborgen was in 2017 het resultaat, met daarin 26 verhalen van Vlaamse en Nederlandse auteurs. Centraal daarin staat de uitwerking van hoever mensen gaan om een geheim niet aan het daglicht te (laten) brengen.

Sinds 2013 hanteert LetterRijn herkenbare elementen in devormgeving van de spannende verhalenbundels en is bijvoorbeeld de raaf een terugkerend onderdeel in de cover.

Ook in 2018 kent dit initiatief van LetterRijn een vervolg, deze keer onder de titel Deadline.


Meer verhalenwedstrijden treft u onder andere op
Schrijverspunt en Schrijven online.Copyright © 2018 Uitgeverij LetterRijn